Reklame. Bøgerne er sponsoreret af Bog og idé

Når jeg har tid, hvilket ikke er så ofte, som jeg gerne ville, skriver jeg for øjeblikket på en roman, der involverer viden om at overleve i naturen i Norden. Det er ikke noget, jeg har den største erfaring med (læs: ingen udover en familietelttur med en enkelt overnatning i Sdr. Omme i min barndom), og jeg er derfor nødt til at læse mig til den viden, som jeg har brug for.

Temaet i min nye roman er en øde verden, overlevelse som både fysisk og psykisk disciplin og konceptet at være alene og forladt, nødsaget til at acceptere døden som rejsefælle. Det lyder dystert, og det er det også, men det bliver godt.

Jeg lyttelæser en masse romaner i genren apokalypse/dystopi på min elskede app Nextory, og jeg har også netop læst fagbogen Bushcraft i Norden, som er en ren guldgrube af viden om, hvordan man overlever i naturen på de nordlige breddegrader; hvordan man finder spiselige planter, fanger fisk, tænder bål, laver ly og klarer små skader og nødsituationer. Selvom jeg er typen, der foretrækker sofa, slumretæppe og varm te, så er det tillokkende at tage en tur ud og prøve færdighederne af. Bogen er skrevet af Jesper Hede, og den er så fint struktureret og velskrevet, at jeg må give den mine varmeste anbefalinger, både til dem, der rent faktisk pakker rygsækken (dem er der også råd om i bogen) og tager ud i den nordiske vildmark, og til dem, der ligesom mig researcher og lader fiktive karakterer gennemgå strabadserne, mens jeg spiser Marabou og fletter tæer i hyggesokkerne.

Du kan købe Bushcraft i Norden her. Læs mere om forfatteren her.

Forlag Muusmann Forlag
Udgave 1
ISBN 9788793679764
Sprog Dansk
Sider 176
Udgivelsesdato 23-04-2020
Format Hardback

Jeg læser også skønlitteratur om overlevelse, nogle gange den fysiske, men også gerne den psykiske, den rent menneskelige overlevelse, det at gennemgå frygtelige ting og alligevel stå på den anden side som et helt menneske, der kan leve og ånde og finde glæde i livet igen, hvilket nogle gange er en større bedrift. I den forbindelse har jeg læst Liselotte Michelsens roman Isfald, som beskriver flere personernes overvindelse af personlige traumer, hvordan de kommer igennem til hinanden og videre hen over den afgrund af sorg og angst indeni, som sidder tilbage efter et traume. Romanen er velskrevet, og især den sidste halvdel er knivskarp på de følelser, der kan lede til et menneskes undergang uden at involvere fysikken. Omend indledningen til den store tur kan virke en smule langtrukken, så vejer slutningen solidt op for det, og de karakterer, der er bygget op med flere spændingsmomenter igennem romanen, bliver foldet helt ud i al deres skrøbelige menneskelighed. Romanens to hovedpersoner tager ud i den arktiske vildmark, hvor naturens barske vilkår fremmaner alt det, de begge har holdt nede. Det er fin og dyb læsning med en overraskende slutning.

Du kan købe Isfald her. Læs mere om forfatteren her.

Forlag Byens Forlag
Udgave 1
ISBN 9788792999719
Sprog Dansk
Sider 238
Udgivelsesdato 30-11-2016
Format Hæftet

Nu glæder jeg mig voldsomt til weekenden, hvor jeg skal nyde en sjælden børnefri tid og koncentrere mig om mine egne skriblerier. Jeg er cirka halvvejs med den nye roman, og det er ikke den hurtigste, jeg har skrevet, da det er en af den slags, hvor hver et ord og hver en sætning skal hives op fra dybet. Men jeg ved, at det ender med at være det hele værd, og jeg glæder mig meget til en dag at dele den med jer.