Anthony Doerr: Byen i skyerne

Reklame. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget.

Oversætter: Nete Harsberg

Forlag Politikens Forlag
Udgave 1
ISBN 9788740070477
Sprog Dansk
Originalsprog Engelsk
Originaltitel CLOUD CUCKOO LAND
Sider 672
Udgivelsesdato 28-09-2021
Format Indbundet

Da jeg i sin tid læste Alt det lys vi ikke ser blev jeg slået omkuld af Doerrs evne til at beskrive tingene så inderligt og med et smukt poetisk sprog. Jeg var vild med historien og karaktererne og emnet, alt i alt en stor litterær oplevelse.

Der var derfor meget, han skulle leve op til med Byen i skyerne.

Man undgår ikke at blive noget overrasket, når man ser bogens enorme omfang. Derefter bliver man fanget ind af forsiden, og så tænker man: Hvis det her er lige så godt som den forrige, så er det 672 siders gratis bland-selv-slik-buffet.

Byen i skyerne er et gigantisk værk på mange planer. Den består af adskillige historier, tidslinjer, århundreder, steder, personer, der er flettet sammen med et oldtidsskrift, der på mystisk vis bærer historierne frem og fletter dem sammen i andre tider. Det er næsten ufatteligt godt udtænkt og plottet, og som det var tilfældet med hans tidligere roman, skriver Doerr usvigeligt godt. Det er en roman om mennesket som væsen, de menneskelige vilkår, den grundlæggende godhed, tidsløsheden i bevidstheden, vores evige higen, udfordringer, tankemønstre, et væsen samlet og spredt over århundreder.

Hver af historierne er båret af hver sin gribende karakter, mød Anna, som brænder for at lære at læse, Zeno, som er bange for den, han er, Omeir, som fødes med hareskår og sender sin familie på flugt, Seymor, som må skærme sig mod verdens larm og se sin elskede ugleven, Trustyfriend, bukke under for menneskelig grådighed, og Konstance, som pludselig befinder sig helt alene ude i rummet. Fem mennesker, fem skæbner, holdt sammen af en historie om bøger, læsning, biblioteker, gamle fortællinger med stor mening. Hvordan kan man ikke elske det?

Der er så mange strenge og undertoner, som Doerr danser med i dette storslåede dukketeater. Midt i det hele findes den røde tråd, Aethon, et gammelt græsk stykke af Aristofanes om en mand, der gerne vil være en fugl for at kunne finde den perfekte verden: Byen i skyerne.

Der er meget af finde i lagene, mellem siderne, bag linjerne, og set i helikopter- (eller ugle-) perspektiv er der nok endnu mere sammenhæng, end man først fornemmer. En storslået, åndeløs roman, der kan læses mange gange på et liv. En roman om at passe på vores jord, passe på hinanden, værne om det gode, det levende.

Advarsel: Det kan ikke anbefales at læse denne i sengen – det kan føre til skulderskader, blå øjne og brækkede næser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *