Reklame. Bogen er et anmeldereksemplar.

Forlag: Forfatterskabet.dk
Udgave: 1
ISBN: 9788794289092
Sprog: Dansk
Sider: 348
Udgivelsesdato: 22-06-2022
Format: Hæftet

Out of Africa, bedre kendt på dansk som Den afrikanske farm, er Karen Blixens erindringer om de sytten år, hun tilbragte i Kenya på kaffefarmen ved Ngong-bjerget. Bogen blev udgivet på engelsk i 1937 under Blixens pseudonym Isak Dinesen, men senere skrev hun den også på dansk. Dem, der har læst Karen Blixen, ved, at hun skrev en inderlig og smuk beretning om en tid i et land og en kultur, der ændrede alt for hende på godt og ondt.

I Ind eller ud af Afrika griber Annette Høegh fat i temaerne fra Karen Blixen. Bogen foregår i moderne tid med mange af de problemstillinger, der findes i den moderne verden; fattigdom, racisme, korruption og fremmedgørelse, og hun trækker på egne erfaringer fra tiden, hun tilbragte som expat i Dar es Salaam i Tanzania.

Ind eller ud af Afrika er Annette Høeghs debutroman, og det er en bog, der emmer af fortælleglæde og en enorm viden om et land, som de færreste af os oplever på nært hold. I bogen møder man flere forskellige personer fra bl.a. Danmark og USA, der er udstationeret i Afrika i forskellige roller. Fælles for dem alle er mødet med et land og en kultur, som er så anderledes end det, de kommer fra. På det rent praktiske plan er der problemstillinger som fx strømafbrydelser, sikkerhed, tiggeri, varme og besværligheder med indkøb, og på et mere mentalt plan er der mødet med sig selv i omgivelser, der er så fundamentalt fremmede, at det bliver et voldsomt klart spejl.

Fortællingen er funderet i personerne og de tanker og følelser, der opstår i et liv, der er vendt på hovedet. Der er som sådan ikke en udvikling af en historie, men nærmere en række indblik i tiden i Afrika. Anette Høegh formår at udfolde et land og et folk, så læseren får et dybt indblik i en verden, der er så langt fra vores. Det er umuligt ikke at blive forelsket i Afrika på samme måde, som jeg blev det, da jeg første gang læste Den afrikanske farm. Ind og ud af Afrika emmer af kærlighed til den afrikanske kultur, dets folk og natur, og det gør, at man som læser bliver båret ind i stemningen og vender hjem med hovedet fyldt med farver, dufte og storslået natur.

Men også de grimme sider bliver vist frem; den enorme fattigdom, den elendighed, som vi slet ikke kan forestille os, babyer på børnehjem uden nogen form for menneskelig kontakt, små børn, der tigger på gaden, sygdom, sult og udsigtsløs fremtid. Det er grum læsning, og endnu grummere er det, når forfatteren selv når frem til, at man aldrig kan hjælpe nok, og den smule, man kan gøre, ikke ændrer noget.

At leve som expat i et så anderledes land er en oplevelse, der aldrig forlader en igen. Det er tydeligt, at en stor del af Annette Høeghs hjerte blev i Afrika, og det nyder man nu som læser godt af, når man får lov at leve det igennem hendes tekst. Myrerne på væggene og de varme yoghurter i kølediskene er en del af et liv, der er godt levet; om end fiktivt i Ind eller ud af Afrika, er der ingen tvivl om, at Høegh kender og elsker Afrika. Hun har genskabt den smukke verden og lader os se den gennem fiktive menneskers øjne, men det gør ikke det elskede Afrika mindre skønt.

Fortællingen er skrevet i et let og beskrivende sprog gennem flere forskellige synsvinkel hos en række personer, der bliver udstationeret i Dar es Salaam. Deres oplevelser er lige så forskellige som deres personligheder, men til fælles har de oplevelsen af et liv, der er så fundamentalt anderledes. Anette Høeghs styrke ligger i fortælleglæden, i kærligheden til Afrika og i den forståelse af kultursammenstødet, som hun selv har oplevet. Bogens svaghed er den manglende handling, men den bliver båret oppe af den storslåede formidling af et smukt og fantastisk land, man aldrig helt vender hjem fra.

4 ud af 6 spirer.