Reklame. Bogen er et anmeldereksemplar.

Oprindelig titel: The Dutch House

Oversætter: Anders Juel Michelsen
Udgivelsesdato: 21/04/2022
ISBN-13 9788793752689
Indbinding: Indbundet
Sprog: Dansk
Udgave: 1
Sidetal: 368

Halvvejs inde i 2022 tør jeg godt sige, at Det Hollandske hus bliver en af årets allerbedste læseoplevelser. Det sker ind imellem, at man støder på de romaner, der har det hele og er så intense og velskrevne, at de gennemsyrer alt. Sådan er Ann Patchetts roman.

Udover at være formidabelt velskrevet besidder romanen en følelsesmæssig intensitet og en længsel, der løfter den helt op i litteraturens øvre himmel. Historien er stærk, sproget er vidunderligt og udsigelsen er vedkommende, og så kan det faktisk ikke blive bedre.

Historien omhandler (mest) to søskende, hvis mor forlader dem, og selvom de stadig har deres far, har de ham ikke rigtigt, da han aldrig er nærværende. Faren gifter sig igen, og den nye stedmor, der selv medbringer to børn, er en vaskeægte golddigger, som fra begyndelsen sigter efter at vippe ungerne ud af reden og selv overtage hus og midler. Da faren dør, lykkedes hun med sit forehavende.

Et skolelegat, som faren nåede at sikre inden sin død, sørger for, at hovedpersonen kan tage en uddannelse, mens hans søster må klare sig, som hun kan. Hun er den opofrende, og han den modvillige, men de holder sammen, og de gennemsøger fortiden, kører hen til deres barndomshjem, hvor de sidder i skyggerne, betragter huset og taler om alt, der er sket. I historiens stærke strømhvirvel bliver den forsvundne mor, den afdøde far, tidligere barnepiger, koner, børn, stedsøskende, advokater og mentorer revet med i en fantastisk fortælling om alt det, der former et menneske og et liv. Intet går helt som forventet, skæbnen kaster terninger under højlydt latter, og det hollandske hus i al sin monstrøsitet bliver en kolos af et symbol på alt det, der skaber et liv sten for sten og dag for dag.

Det hollandske hus er en af de bøger, man aldrig glemmer igen; en medrivende og storslået fortælling.